Danmarks nye landsholdstrøjer - FAQ
1. Har I stadig forretning i Qatar? Og hvordan kan det være, at I tidligere har haft sponsorater i Qatar?
Vi har ingen direkte forretning i Qatar, og det gælder både i form af fysiske butikker og sponsorater. Til gengæld handler vi med nogle enkelte kunder i mellemøstlige lande , der sælger hummel-varer videre til blandt andet Qatar. Som kommerciel virksomhed er det en del af vores forretning, og vi ønsker ikke at ekskludere folk fra at købe vores produkter og have muligheden for at dyrke sport.
I forhold til de tidligere sponsorater, der har været i Qatar, er de lavet af en selvstændig distributør i landet, som vi ikke længere samarbejder med. Vi har derfor ikke aktive sponsorater kørende i Qatar.
2. Hvor er landsholdstrøjerne blevet produceret?
Landsholdstrøjerne er blevet produceret i Kina. Her er vi løbende opmærksomme på forholdene i de områder, vi er repræsenteret, og vi sigter hele tiden efter at optimere forholdene, uanset hvor vi befinder os. Derfor har vi også en ambition om at optimere vores indsats, og af samme grund har vi indgået et større samarbejde med Amnesty International, der bl.a. skal være med til at gøre os endnu bedre og skarpere på dette område.
3. Klinger det ikke hult, at I snakker om menneskerettigheder, når landsholdstrøjen samtidig er produceret i Kina?
Ifølge Amnesty International anses Kina som et højriskoland i forhold til menneskerettigheder, og det er vi naturligvis opmærksomme på. Det er dog ingen hemmelighed, at en stor del af vores produktion foregår i Kina, og her forsøger vi hele tiden at forbedre forholdene. Det gør vi bl.a. ved at lave regelmæssige social audits – kontrolbesøg - hos vores leverandører, så vi sikrer, at de lever op til de gældende standarder i forhold til arbejdstider, løn, børnearbejde, sikkerhed m.m.
Vi har desuden vores egne kontorer i Kina med Quality Controllers, der kommer rundt på fabrikkerne regelmæssigt og er vores 'eyes on the ground'. Producenten af landsholdstrøjen er en leverandør, vi har arbejdet sammen med i lang tid, og vi har en hummel-ansat permanent på denne fabrik. Vi gør med andre ord alt hvad vi kan for, at landsholdstrøjen er produceret på en fabrik, der lever op til vores code of conduct og krav om gode arbejdsforhold.
4. Hvordan kan I protestere mod Qatar og landets syn på menneskerettigheder, når I samtidig driver forretning i bl.a. Saudi-Arabien, hvis forhold til menneskerettigheder også er omdiskuteret?
I slutningen af 2021 opsagde vi samarbejdet med vores distributør i Saudi Arabien (Sadana), som betyder, at de er kontraktligt forpligtet til at lukke alle butikker. I og med, at der fortsat er et restlager af vores produkter i markedet, vil man altså stadig kunne købe hummel-varer i Saudi Arabien. Derfor er 2022 i høj grad en overgangsperiode, hvor restlageret afvikles på markedet, og hummels selvstændige butikker lukkes ned eller omdannes til multi-brand sportsbutikker.
5. Hvordan sikrer I jer, at arbejdsforholdene på jeres fabrikker lever op til gældende standarder?
Vores største leverandører gennemgår med regelmæssige mellemrum en social audit som fx BSCI, Sedex eller SA8000 – anerkendte internationale certificeringer - lavet af en uafhængig auditor. De sociale audits dækker alle punkter i hummel’s Ethical Code of Conduct og omfatter alle aspekter vedrørende arbejdsforhold inkl. arbejdstider, løn, børnearbejde, ret til at være i fagforening, sikkerhed m.m. Læs mere om hummels CSR-politik her: https://www.hummel.dk/companykarma-people-external-tiers.html
6. Er det i virkeligheden ikke bare et PR- og marketingstunt for at sælge endnu flere landsholdstrøjer?
Vi er en kommerciel virksomhed, der lever af at sælge sportstøj – herunder også landsholdstrøjer. Det er gennem årene lykkedes os at sælge masser af landsholdstrøjer uden særlige budskaber. Det er med andre ord ikke for at sælge mere, at vi vælger at udtrykke vores holdning til VM i Qatar. Det handler derimod om, at vi har en vision om at ændre verden gennem sport, og i årenes løb har vi støttet en lang række initiativer kloden over for at sætte fokus på bl.a. menneskerettigheder. Under VM-slutrunden i 2018 lavede vi eksempelvis flere projekter for at vise vores support til det russiske LGBTI+ samfund, ligesom vi også viste regnbueflaget som en del af Copenhagen 2021 World Pride & EuroGames. Derudover har vi også støttet det afghanske kvindelandshold og deres kamp for ligestilling i sport – og det er blot nogle få eksempler på de projekter og tiltag, som vi har været en del af de seneste år. Læs mere om hummels forskellige karmaprojekter her: https://www.hummel.dk/companykarma-purpose.html
7. Hvorfor giver I ikke alt overskud tilbage fra salget af landsholdstrøjer til migrantarbejderne i Qatar?
Det gør vi ikke, fordi vi er en kommerciel virksomhed og ikke en NGO. Men vi har også en ambition om at ændre verden gennem sport, og jo mere vi tjener, desto flere ressourcer kan vi afsætte til at skabe positive forandringer gennem sponsorater og partnerskaber, som vi tror på kan være med til at gøre en forskel. Vi støtter løbende gode projekter og organisationer, der bestræber sig på at skabe lige vilkår for alle i hele verden. Derfor giver vi også en procentdel af salget fra landsholdstrøjerne til Amnesty International og deres arbejde med menneskerettigheder. Vi har flere projekter med Amnesty, som vi glæder os til at løfte sløret for i den kommende tid.
8. I har fået kritik fra Qatar i forhold til jeres udtalelse om tusindvis af døde. Hvordan forholder I jer til det?
Det kan tolkes på mange måder, men for os er det vigtigste, at der har været et brud på menneskerettighederne i forhold til migrantarbejderne i Qatar. Ifølge Amnesty International skønnes det, at flere tusinde er døde som følge af VM-byggeriet, og det er de oplysninger, som vi forholder os til. Vi kan se, at vores holdning til det spørgsmål nu har skabt fornyet debat verden rundt. Det synes vi er positivt.
9. Hvordan harmonerer det, at I ikke ønsker at være synlige under slutrunden i Qatar med, at I har forretning i flere andre mellemøstlige lande?
Vi ønsker at forbedre menneskerettigheder for alle, men vi ved også godt, at vi ikke kan redde hele verden. Samtidig er vi en kommerciel virksomhed, der også skal fokusere på at tjene penge. Til gengæld har vi en klar virksomhedsfilosi om at skabe forretning samtidig med, at vi skaber positive forandringer i verden. Og jo bedre vi klarer os rent kommercielt, desto flere ressourcer og midler kan vi også afsætte til at indgå i større projekter og initiativer på dette område.
10. Hvordan er det med menneskerettigheder i de lande, hvor I får produceret jeres tøj – eksempelvis Kina, Bangladesh og Pakistan?
Vi er bevidste om, at vi opererer i en række lande, som ikke lever op til de almene menneskerettigheder. Omvendt så mener vi heller ikke, at det er løsningen at trække sig fra disse lande. I stedet ønsker vi at være med til at hjælpe disse lande på vej, så vi kan være en del af forandringen i forhold til de generelle menneskerettigheder.
11. Hvorfor har I ikke fjernet jeres logo helt fra tøjet, hvis I ønsker at tage afstand fra VM-slutrunden?
Vi har valgt at nedtone os selv, da vi ikke ønsker at bruge VM som en skueplads for eksponering. Som stolt sponsor for DBU står vi bag Herrelandsholdet, og samtidig ønsker vi også at stå bag det her budskab i stedet for at gemme os. Vi ved godt, at det ikke ændrer verden at nedtone vores logo på trøjerne, men det er med til at vise vores protest mod VM i Qatar og samtidig skabe en vigtig debat om menneskerettigheder.
12. Hvorfor kommer I først ud med budskabet nu, når I lancerede trøjerne i sidste uge?
Det har været et ønske fra DBU, at landsholdet skulle have afviklet Nations League-kampene, før vi begyndte at snakke om VM i Qatar. Ligesom DBU ønsker vi ikke, at debatten om Qatar skal overskygge det sportslige fokus, og derfor valgte vi at respektere deres valg om at udskyde kommunikationen.
13. Har I ikke været enige med DBU i forhold til det her budskab, siden de begynder at trække i land?
De nye landsholdstrøjer er designet i tæt samarbejde med DBU, hvor begge parter er blevet enige om retningen og budskabet i trøjerne. Specielt den sorte trøje – uanset ordvalg eller sprog – er tænkt som en tænkepause og tid til refleksion om de vigtige menneskerettigheder og overholdelse af samme. Derfor står brugen af ordet sørgebind også for hummels egen regning, men bortset fra det, er der fuld enighed mellem hummel og DBU i forhold til budskab og kommunikation.